Friday, October 14

my resepi: puding milo with bihun singapore

salam petang semua..
harytu i ade buat puding milo dgn bihun singapore..nyummm..sedaapp! ^_^
puding milo
Bahan-bahan :
10gm agar-agar
6sudu milo or koko
susu cair satu tin
3/4 cawan gula ( 2 atau 3 cawan gula)
sedikit tepung kastard(supaya cepat keras)
Cara-caranya:
1. Masukkan agar-agar ke dalm periuk dan masukkan lapan cawan air..
2. Panaskan di ats api,sementara menunggu mendidih masukkan gula secukupnya
3. Setelah mendidih,tapiskan agar-agar tersebut..
4. Selepas itu panaskan semula di ats api,dan masukkan susur cair satu tin(jangn biar mendidih)
5. Setelah itu masukkan sedikit tepung kastard dlm satu sudu gaulkan dgn air tau bru masuk dlm periuk..
6. Lepastu agihkan kepada dua bahagian ,satu yg asal satu lg cmpurkan dgn milo..gaulkan rata
7. letakkan di dlm bekas dgn berselang seli,satu warna asal n satu lg milo..
8. Bagi satu lapisan keras sedikit baru letak lapisan yg lain.then sejukkan masuk dlm peti ais!siap



boleh buat dlm 3bekas..hee 
^_^ 



Bihun Singapore



Bahan-bahan:
  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • 300g daging ayam - dipotong kecil2
  • sayuran campur - carrot (saya ade carrot je kt umah)
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada hitam / lada putih
  • garam dan gula secukupnye
  • telur sebiji

Cara-caranya :
  1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat 
  3. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. 
  4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak 
  6. pecahkan telur dn gaul rata
  7. apabila bihun dan telur siap masak..taburkan daun bawang..                                                                   
  8. selamat mencuba! ^_^

No comments:

Post a Comment